De Wenteltrap

Welzijn en gedrag van huisdieren

Nadat we een aantal jaren katten van allerlei pluimage in huis hadden opgevangen voor het dierentehuis vond ik het nodig om mijn kennis over dierenwelzijn en dierengedrag te vergroten. Nadat ik een beetje rondgezworven had ben ik uiteindelijk uitgekomen bij een postdoctorale opleiding voor dierenwelzijn bij de Katholieke Universiteit van Leuven, aangeboden onder de naam: Odisee - Companion Animal Behaviour and Welfare. Inmiddels ben ik geslaagd voor deze postdoc opleiding.

Deze opleiding geeft enerzijds inzicht in dat wat nodig is voor een goed leven als hond, kat, konijn of knaagdier, maar leert ook om na te denken over welzijnsvraagstukken. Sterker nog de vraag naar kwaliteit van leven speelt niet alleen voor de mens, maar ook voor het dier. Ik kom deze vragen dus op twee plaatsen tegen. En wellicht niet onverwacht: ook bij dieren speelt ethiek een belangrijke rol.

Inmiddels heb ik heel wat ervaring opgedaan met bange, agressieve, schuwe, gezonde, zieke, obese en plassende katten en tot nu toe zijn ze allemaal tot rust gekomen en heeft het dierentehuis een goed nieuw huis voor ze kunnen vinden. Ik krijg nu ook steeds meer ervaring met honden en konijnen, en merk: al doende wordt ik beter. De opleiding heeft er toe bijgedragen dat ik nu weet waarom ik het doe. Ik snap wat ik soms van nature al deed en soms werd duidelijk dat ik het beter anders kon doen. Dit alles om probleemgedrag te verbinden en het welzijn van dier en huisgenoten te vergroten.
Stacks Image 9

Ik zou willen dat ik een website kon maken die geen cookies plaatst, maar helaas dat lukt me niet. Ik heb ze wel geanonimiseerd.